Optisk lagring

CD- og DVD-plater

Lav stykkpris og enkelt å bruke – både til backup, ved filforsendelser og når du skal legge over film og musikk på plater.

Vi har valgt å gjøre det enkelt for deg og for oss – vi fører kun DVD- og CD-plater fra Verbatim. De er gode og fornuftig priset!

  • Ideel til backup og når filer skal sendes til andre
  • Lav pris per enhet, som kan gjøres enda lavere ved å kjøpe store kvanta

DVD- og CD-plater er perfekt når du skal:

- Ta backup

Når du skal ta backup av PC-en din er det flere forskjellige løsninger som kan velges. Lagring i skyen, på en ekstern harddisk, en ekstra intern harddisk. Som sagt, mulighetene er mange, men den aller enkleste, det er nok å brenne en DVD (da i kombinasjon med et backup-program (les mer lenger ned)).

Da sitter du igjen med en kopi som lett kan merkes med dato og innhold, og den er sikret mot at du gjør en uheldig feil som å overskrive filer eller lignende.

- Sende filer til andre

Hvis du skal sende større datamengder og ikke ønsker, eller har muligheten, til å sende dette via nettet – da er DVD-platen perfekt. Platen rommer hele 4,7 GB og det er tross alt ikke ofte man sender mer data enn dette.

- Legge en film på DVD-plate

Hvis du har gjort noen spennende videoopptak, eller kanskje gått et skritt videre og redigert og kost deg,vil du jo gjerne at venner og familie skal se filmen(e) – da kan du brenne dem i et DVD-spiller kompatibelt format, slik at man bare kan sette DVD-plata i spilleren. Så kommer filmen opp som en hvilken som helst vanlig kommersiell DVD-plate.

De fleste DVD-spillere kan også lese de mest vanlige videoformatene, men da skal klippet åpnes «manuelt» før man kan se det.

 

- Brenne egne musikk CD-er

Hvis du har en større samling med musikk, som du gjerne vil høre på i bilen, eller på husets stereo-anlegg (uten å benytte streaming) kan du brenne dine egne musikk CD-er. Det er veldig enkelt – bare trekk de sangene du vil ha på CD-en over til musikkprogrammet ditt og start brenningen. Etter noen få minutter er CD-platen klar til bruk.

Kjøp stort, spar stort

DVD-plater og CD-plater er rent forbruksmateriell, med en prismodell hvor du virkelig kan spare penger ved å kjøpe inn i større kvanta. Kjøper du en pakke med 10 printbare plater i eget cover, så betaler du faktisk mer for dette enn for en såkalt «spindel» med 25 plater.

Det å printe sine egne forsider på platene kan absolutt være en kul effekt, men hvis du ikke har bruk for dette, så kan du altså spare mye ved å kjøpe en spindel i stedet for.

Forskjellen på CD-R / DVD-R og CD-R / DVD-RW

Den noe kryptiske betegnelsen R og RW går igjen på alle CD og DVD plater. Men hva betyr så denne lille bokstavforskjellen i praktisk – og hvorfor er det dyrere med RW-betegnelsen?

Forskjellen er faktisk veldig enkel. «R» betyr Read (Only), mens «RW» betyr Read and Write. Til en vanlig plate, «R», kan du altså bare skrive en gang. Til en «RW» kan du skriver over igjen med nye data mange ganger. Dette krever mer av platen, derfor koster disse mer i innkjøp.

Men bruker du platene til backup, kan du nøye deg med langt færre plater. Har du et system hvor du roterer platene og brenner over på de eldste platene, kan kanskje klare deg med bare en håndfull overskrivbare. På sikt er det altså godt både for lommeboka og miljøet.

Lever en CD eller DVD evig?

Nei. Platene taper seg faktisk over tid, men oppbevarer du dem riktig så vil du forlenge levetiden med så mye at det neppe blir et praktisk problem. Å oppbevare dem riktig, vil si at de ikke skal være i direkte sollys, pakket i cover / stå i spindel og de skal ikke stå alt for varmt.

Mekanisk slitasje og smuss er faktisk det største problemet når det gjelder platenes levetid – så behandle dem pent, så har du dem lenge.

Ekstern harddisk

Et alternativ til å ta backup på DVD eller CD, er å kjøpe en ekstern harddisk. Har du stort behov for jevnlig og omfattende backup, kan det raskt ende med å bli lønnsomt – selv om startkostnaden blir høyere. Mens en DVD-plate rommer 4,7 GB, kan en harddisk romme vesentlig mer. Prismessig er det mest fornuftig å kjøpe eksterne harddisker på 2 TB – så er det altså snakk om ganske så mye mer data du kan lagre, og du kan enklere holde styr på revisjoner av backup osv. (Backup-programmet gjør som regel det for deg, helt automatisk.)

Kjøp ekstern harddisk

 

Antivirus og backupprogram

Er du strukturert kan du lett lage et eget system for å ta backup. Men vi skal ikke stikke under en stol at det er veldig mye enklere å benytte et backup-program. Det holder orden på hvilke filer som skal kopieres, hvilke som skal erstattes og hvilke som skal slettes fra din eksterne backup.

Det går altså helt av seg selv. I tillegg så får du med den helt nødvendige sikkerheten i ett antivirus-program.

Kjøp backup-program / antivirus

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat