Ekstern harddisk

Eksterne harddisker

Når du har større lagringsbehov, er den eksterne harddisken en kostnadseffektiv og enkel løsning. Her svarer vi på noen av spørsmålene som dukker opp ved kjøp av ekstern disk.

Den eksterne harddisken er en god og billig måte å få ekstra lagringsplass til PCen. Dessuten er den ideell til backup. Power selger eksterne harddisker fra de kjente leverandørene; Apple, Lacie, Netgear, Seagate, Toshiba og Western Digital. – Til lave priser, selvfølgelig.

  • Uovertruffen til backup av filene dine
  • Billig og fleksibel måte å utvide lagringsplassen i PCen
  • Lar deg flytte dataene, uten å måtte flytte PCen samtidig

Utvide lagringsplassen på PCen

Når du trenger mer lagringsplass på PCen har du i praksis tre muligheter.

  • Erstatte den eksisterende harddisken med en med mer lagringsplass
  • Sette inn en intern disk nummer to
  • Kjøpe en ekstern disk

Det å begynne med å erstatte den interne disken, med en harddisk med mer lagringsplass, det er tungvint. En ny disk i tillegg til eksisterende disk derimot, er noe mer regningssvarende. Mens en ekstern harddisk er absolutt mest fleksibelt.

Prismessig er en ny tilleggsdisk det billigste, hvis du kan gjøre jobben selv. Skal du kjøpe monteringen som en tjeneste, vil en ekstern harddisk være klart billigst.

Hvor stor harddisk trenger du

Plassbehovet ditt kommer helt an på databruken din. Bilder og video er det som tar absolutt mest plass for den gjennomsnittlige PC-brukeren. Så er du ivrig med kameraet og fotograferer og filmer jevnlig, eller laster ned mange filmer – vil du trenge mye plass.

Til deg vil vi anbefale en harddisk på 4 TB.

Laster du derimot ikke ned filmer fra nettet – og er mer moderat med knipsing og filming, vil du kunne gå betraktelig ned i størrelse. Å gå helt ned til markedets minste disker, de på 500 GB, vil vi dog ikke anbefale deg. Disse diskene blir uforholdsmessig dyre med tanke på pris pr GB.

En harddisk på 1 TB derimot, er prisgunstig og vil dekke behovet ditt.

Rydde opp i gamle filer – et nødvendig onde

Bruker du PCen din aktivt, vil du før eller senere oppdage at den eksterne disken blir full. Er du av den ryddige typen som jevnlig sørger for å slette filer du ikke trenger lenger, da er disken full når den er full.

Er du derimot av typen som bare lagrer alt, og sjelden rydder og sletter, står du ovenfor en betydelig oppryddingsjobb når de 4 TB dine er fylt opp.

Programvare for bildelagring vil gjøre jobben med rydding av filmer og bilder mer effektiv. De virker slik at du bare blar gjennom mediefilene dine. Litt avhengig av programmets løsninger, markerer du bilder som skal slettes – eller du sletter dem med en gang.

Samtidig som du gjør denne oppgaven, kan du velge å tagge mediefilene dine og gi dem karakterer. Tagger du med sted, personer, hendelse og gir karakter til bildet, har du gjort det langt enklere for deg selv neste gang du skal finne frem blant mediefilene.

Du kan spare mange hundre GB når du tar denne oppryddingsjobben. Dermed kan du vente litt lenger med å kjøpe ny harddisk.

Når dagen for kjøpet av ny harddisk ikke kan utsettes lengre, tar du bare i bruk disk nr 2, på samme måte som du gjorde med nr 1 i sin tid.

Eksterne harddisker – hvilke typer finnes

Til privat bruk er det egentlig bare to typer som gjelder. Den vanlige eksterne harddisken, som du enkelt og greit kobler til via USB. Denne disktypen virker «rett ut av boksen».

Diskene kommer med USB 2 eller USB 3 overføring. Forskjellen på disse er hastigheten – USB 3 er ca 10 ganger raskere enn USB 2. Så velg alltid 3 dersom PCen din støtter det.

Den andre typen er NAS-disker. Disse diskene kommer med programvare som gjør at du kan bruke dem som server til alle PCene som er på det lokale nettverket ditt. Og noen kan faktisk også brukes som server via internett.

Programvaren som styrer NAS-diskene har etter hvert blitt veldig enkel å bruke. De fleste vil klare å sette dem opp uten problemer, men føler du deg usikker, så alier deg med en som kan slikt.

Lagringsplassen på en NAS-disk varierer med teknologien som er benyttet. De mest avanserte kan lagre 16 TB eller mer, og disse tillater også at man hot-swapper disker. Da begynner det å bli veldig fleksibelt – og praktisk, siden hele husstanden kan bruke samme lagringsenhet.

Ekstern harddisk til backup

Ideelt sett bør du ha to eksterne harddisker til backup av filene dine.

En harddisk som du har i hjemmet, hvor du jevnlig tar backup av filene dine. Et godt antivirus-program vil gjøre denne jobben for deg helt automatisk. Les mer om det her: antivirus

Denne disken sikrer dataene dine, dersom disken i PCen din slutter å virke, eller du blir utsatt for et virus / ransomware angrep. Det er viktig at denne disken ikke er koblet til PCen, men fjernes etter hver gang du har tatt backup.

Den andre harddisken skal oppbevares utenfor hjemmet. På denne lagres dataene dine i tilfelle brann eller innbrudd. Oppdateringsfrekvensen er ikke så kritisk på denne disken. «En gang i blant» er ofte nok. Bare husk at det skal gjøres så ofte at du ikke mister mange vesentlige familiebilder eller viktige dokumenter.

Alternativene til en ekstern disk

  • Intern harddisk – litt lavere pris dersom du kan montere den selv
  • Skylagring – Fleksibel lagringsform, blir dyrere over tid, ikke full kontroll over egne data
  • CD- eller DVD-plater – En god løsning når du skal sende data til andre, men dyrt og lite fleksibelt for egen lagring
  • Minnepinner og lignende – Samme som CD/DVD

Skal du kjøpe intern harddisk?

Det er ikke bare på eksterne harddiskene vi har godt utvalg og de kjente lave Power-prisene. Også på interne disker kan vi skilte med det samme – se bare her: Intern harddisk

Du skal imidlertid ta ett valg før du kjøper intern harddisk: Skal du kjøpe SSD-disker som er lynende raske, men en del dyrere – eller den tradisjonelle «snurredisken»?

Ønsker du hjelp til valgene dine

Vi er klar over at alt dette med harddisker – eksterne, interne, NAS, SSD og så videre, og så videre… Det blir bare gresk for mange brukere.

Så vi har stor forståelse for at mange vil ha litt hjelp til å ta disse valgene. Ringer du til vår kundeservice, eller sender en melding på e-post eller Facebook, så hjelper vi deg mer enn gjerne. Og du er selvfølgelig hjertelig velkommen inn i en POWER butikk også!

Erfarne kundebehandlere står klare til å hjelpe deg med valgene dine.

Slik klarer vi å holde de lave POWER-prisene

Det er to gode grunner til at vi er så konkurransedyktige på pris. For det første så kjøper vi inn for Norge, Sverige og Danmark – samtidig – det presser prisene i bunnen.

For det andre, så har vi en prisrobot som skanner markedet døgnet rundt. På den måten kan vi alltid justere oss etter konkurrentenes prisleie – og vi gjør det både i nettbutikken og de fysiske butikkene. Det merker du godt på sluttregningen når du handler hos oss i POWER!

Chat

Hva kan vi hjelpe deg med

Chat